Smagningen bød på følgende fortræfligheder og lidt sjatter:
Mortlach 1993, Murray McDavid
Spændene aftapning som er blevet ACE’d på Syrah fade. Giver den lige en anelse krydderi. Ã…rets "jule” whisky i Vinhuset Hillerød.
Destilleriet:
"¢ Mortlach er et Speycide destilleri nær Dufftown.
Blandt de 9 destillerier rundt om Dufftown er Mortlach det ældste. Det næstældste er Glenfiddich som blev grundlagt af William Grant der var produktions manager på Mortlach.
Destilleriet fik sin licens i 1823, men kan jo godt være ældre end dette ïŠ, Der blev bygget et nyt destilleri i 1964 men det bibeholdte de originale pot stills.
Whisky Nyt Kommentarer:
"¢ Mortlach en herlig, overraskende spicy powerduft. Der skete for alvor noget, da den kom ind i munden. Det var som mørke blomster, der folder sig ud i dybblå og violette nuancer (og nej, jeg havde ikke indtaget små, farvede piller først) En pudsig og god whisky.
Destilørens bemærknigner:
"¢ Dette er en meget speciel flaske Mortlach. Først må man forstå at jeg elsker whiskyen som laves på Mortlach. Dernæst sidste år da jeg var på Bruichladdich Single Malt Academy ACE'ede jeg denne Mortlach på Guigal Syrah fade, på dette tidspunkt var jeg så imponeret med de pragtfulde aromatiske karakteristika af disse og vidste at de ville gøre whiskyen endnu bedre. Så da jeg senere vendte tilbage til Islay og besøgte Bruichladdich stødte jeg så på denne Mortlach igen. Den var nu ved at blive taget ud af det fad jeg havde lagt den i og kom nu på flasker der skulle sendes til Paul Joseph som importerer Murray McDavid i USA. Jeg fik mulighed for at smage den og den slog fødderne væk under mig! Hvilken balance, fyldigheden af Mortlach med dybden af frugt fra Syrah fadet er et perfekt match. Dette er hvad ACE'ing handler om, at tage en whisky som allerede er fanstisk i sig selv og gøre den endnu mere pragtfuld. Man skal ikke snyde sig for denne oplevelse. Klar til November 2006, farve: medium rav, duft: frisk vibrerende hindbær, smag: fantastisk balance.
Ardbeg 1990 Airigh nam Beist
Destilleriet:
"¢ Ardbeg ligger på Islay nær Port Ellen
Ardbeg har levet et omskifteligt liv med flere ejere, det første legale destilleri på stedet lukkede I 1794 men produktionen blev ved, dets beliggenhed var perfekt for at fortsætte som et "œmoonshine" destilleri.
Et nyt lovligt destilleri blev færdigt I 1817 af John McDougal og forblev ejet af denne familie indtil 1977 hvor det blev købt af Hiram Walker and sons. Det gik stille og roligt ned ad bakke og frem til 1997 blev dets production reduceret til en 1/3 af dets kapacitet. I denne periode gik det også væk fra at bruge sine egene maltnings gulve, til stor ærgrelse for tilhængerne af ekstremt røget malt fordi netop disse gulve ikke havde nogen blæser oppe i toppen af Pagoden så røgen blev ved malten.
Siden 1989 har Ardbeg brugt malt fra Port Ellen Maltings og dermed mistet sin ekstremt røgede karakter.
Genmorangie købte destilleriet i 1997 for omkring 10.5mio Euro. De nye ejere genoptog traditionen med at producere en ekstremt peaty single malt.
Ardbeg er ikke brugt i nogen blends, dog hævder Black Bottle at det har dele af alle aktive destillerier på Islay i sig.
Whisky Nyt Kommentarer:
"¢ WOW!!! Smagte Ardbeg, Airigh nam Beist, 16yo. 46% igår. Power whisky, med masser af røg, men alligevel blød på tungen og masser af smag: Nødder, vanilje, jod. Værd at prøve. Den fik lige nogle dråber vand og åbnede sig både smags og lugtmæssigt.
"¢ Det var en rimeligt rammende beskrivelse.
Den er knap så intens og kraftig som Ardbeg 17 som den afløser.
Til gengæld er den foruroligende tæt på Lord of the Isles til en brøkdel af prisen.
Her er Oddbins kommentar:
"¢ Nu da alt hvad der er tilbage af den legendariske 17 års er et bedre vidende smil på læberne af få heldige malt elskere, føler Ardbeg det er tid til at frigive endnu en midt teenage aftapning. Denne 1990 vintage aftapning er egentlig en 16 års og er fremstille fra kun 7 ex-Bourbon fade. Dette har resulteret I kun 2100 flasker til hele verdenen (som Oddbins har nappet de 80% af) så skynd jer at skaffe hvad der kan betegnes som den mest under prissatte vintage Ardbeg nogensinde, mens i kan.
Smagsnoterne lyder således: Første indtryk er som at spise en Ardbeg is på stranden "“ kombinationen af havsprøjt, cremet vanilje is, blandet med anelser af tørvet olie, afsluttet med strøm af klistret karamel sovs. Igennem denne sødme fornemmes så en spændende blanding af fennikel og grankogler, friske lime og sorbet med et strejf af geranium og lavendel. !!
Den fantastiske dram laves af stærkt tørvet malt blandet med vandet fra Uiegeadail der så destilleres 2 gange i året 1990. Efter at have ligget "on site" i 16 år er 7 udvalgte ex-Bourbon fade blevet udvalgt og vattet sammen for derefter at blive hældt på flaske uden chill filtrering.
Linkwood, gordon macphail, 1990, flying spider, flying flight no. 3
Flying” er Juuls Vin & Spiritus egen nye serie af særligt gode og spændende aftapninger. Maltwhisky må gerne være sjovt, gakket, underholdende og frem for alt uhøjtideligt. Derfor sætter vi vinger på vores whisky, som udtryk for, at der her er tale om noget særligt og anderledes.
Tidligere Flying aftapninger er: Flight no. 1 “Flying Big Ben” Benrinnes 1975 & Flight no. 2 “Flying Turf” Ardbeg 1974.
Destilleriet:
"¢ Linkwood er et Speycide destilleri der ligger nær Elgin.
Det meste af Linkwoods produktion i de ekstra ordinært store stills går til blends. Kun 1 til 2% bliver til Single Malt. I 1973 blev det udbygget og produktionen tredoblet.
Juuls kommentarer:
"¢ First Fill Sherry Butt 46 % vol.
"¢ Cask no. 4985
"¢ Distilled 18.06.1990
"¢ Bottled 28.09.2006
"¢ No. of bottles 551
"¢ Unchill filtered – Natural Colour
"¢ Farve: Kastanje gylden.
Duft: Varm Oloroso sherrysødme fylder dejligt i næsen. Duften af belgisk chokolade og nybagte vafler blander sig med blomstrende lyng og rigt brændt maltsukker. Efter lidt tid i glasset bliver næsen langsomt mere frugt rig. Sæsonens sidste jordbær blander sig med sensommerens kirsebær og saftige pærer. Hen mod slutningen fornemmes lidt eg og mørkt stødt peber.
Smag: Varm sherrysødme og ristet eg, fylder og prikker i munden. Bag sherrysødmen og egetræet, gemmer sig peber, frisk timian, blomstrende lyng og et strejf af røg. Langsomt blander frugten sig – syltede æbler og pærer, appelsin og mynthé. Eftersmagen er meget lang og kompleks, med en rig og lang karakter af brændende eg, tør sherry og rosiner.
Kommentar: Fyldig vinterwhisky til de mørke og kolde aftener. Denne Linkwood er meget karakterfuld og lidt “mørkere” i smagen, end hvad der normalt kendetegner destilleriet. Efter det første glas er drukket, står det klart, at sherryfadet må have været af en usædvanlig fin kvalitet.
Longmorn 25y,
Dejlig ren, elegant, smooth aperitif whisky.
[long-MORN]
Gælisk: den hellige mands sted
Husets stil: Klistret, maltet og kompleks. Alsidig. Dejlig før middagen og specielt god til desserten.
Longmorns lille, tykke kedel producerer en fed, dyb, frugtig og kompleks maltwhisky, som fortjener større udbredelse.
Destilleriet:
"¢ Longmorn er et Speycide destilleri nær Elgin.
Det bygget oven på et gammel kapel af Jon Duff i 1894. Omkring 1970 smeltede Longmorn sammen The Glenlivet til The Glenlivet desitllers LTD. Produktionen blev fordoblet i 1972 og i 1974. Antallet af stills gik fra 4 til 8.
Seagram købte destilleriet i 1977 og er en af de få destillerier der aldrig har stoppet sin produktion.
Michael Jackson 2004
"¢ Longmorn er en af de fineste Speyside-maltwhiskyer, værdsat af kendere, men ikke særlig kendt. Den er beundret for sin kompleksitet, sin kombination af glat og fyldig karakter, for sin store bouquet og sin lange finish. Den er kendetegnet ved et kornagtigt maltpræg, smag af bivoks og frugtige estere.
Destilleriets egne noter:
"¢ Denne Longmorn blev for nylig valgt som den 10th bedste Scotch Malt Whisky in the world i nr. 39 af Whisky Magazine. Denne aftapning var også den eneste uafhængige aftapning der nåede blandt de 90 finalister
Den blev beskrevet som "outstanding" og "the guv'nor" af dommerne, dette er en enestående single malt whisky
Highland Park Rare Old Orkney:
Noget af det ypperste highland park, anbefalet af juuls.
Destilleriet:
"¢ Highland park ligger på Øen Orkney nær byen Kirwall.
Highland Park er det nordligste destilleri i Skotland. Det siges at en smugler skulle have destilleret sprit på det pågældende sted. Det nuværende destilleri blev bygget i 1825.
"¢ Highland Park er altid et godt bekendtskab. Sådan forholder det sig også med denne unikke aftapning. Let røget og tørvagtig med sødme og en kraftig lang eftersmag. Denne flaske Single Malt er destilleret i 1970. Alkoholprocenten er 40%.
"¢ Another bottling to follow up the incredibly popular 1970 release. The bottlers G & M describe a whisky that has “Sweet heather honey aromas leading to a palate of smoke and hops/real ale. The finish is smooth and floral”.
0 Responses to “Referat fra smagning 24. november 2006”